Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens eller artificial intelligence (AI) blir hyppig nevnt om dagen, men hva er det egentlig?

AI – artificial intelligence
B. J. Copeland (Artificial intelligence, 2019) har skrevet en artikkel om AI og har en god definisjon: «The term is frequently applied to the project of developing systems endowed with the intellectual characteristic of humans, such as the ability to reason, discover meaning, generalize, or learn from past experience«.

Det Copeland definerer AI som er maskiner som er programmert til å utføre oppgaver på samme vis som mennesker. Data blir programmert og maskinen kan utføre veldig komplekse oppgaver, og lærer av sine erfaringer for å utvikle seg.

Kunstig intelligens er altså en programvare, og det finnes flere eksempler på hvordan kunstig intelligens er tilstede i din hverdag. For eksempel om du har iPhone så har du kanskje hatt en samtale med Siri? Kanskje du har en google home høytaler hjemme eller noe så enkelt som et søk på google? Alle disse forbedrer seg for hver gang det blir gjort et søk, og tilpasser seg dine preferanser.

Bilde hentet fra Forbes.com

Hva er intelligens?
Forfatter i psykologi – Kendra Cherry nevner at intelligens ofte blir assosiert med IQ, men at intelligens blir definert som vårt intellektuelle potensial som kan måles og utvikles over tid.

Gardner´s teori om 8 intelligenser
I gårsdagens forelesning holdt av Arne Krokan fikk vi høre om Harvard psykolog Howard Gardner og hans teori om at mennesker har flere forskjellige intelligenser:

 • Relasjoner
 • Selvinnsikt
 • Bodysmart
 • Bildesmart
 • Musikalsk
 • Ordsmart
 • Logisk/matematisk
 • Naturalistisk

Teorien beskriver med andre ord at man kan være intelligent på flere områder og i forskjellige grader. En person har da gjerne alle 8 av typer intelligenser, men hver av de i ulike grader.

AI må også beherske maskinlæring, altså trene på algoritmer og lære av sin egen erfaring.

Hvordan påvirker kunstig intelligens handel i fremtiden?
Digitaliseringen åpner opp for flere nye arbeidsplasser, men det erstatter også mange. Fremtiden kan se veldig annerledes ut med kunstig intelligens, og det er noe vi allerede kan se flere plasser. Et eksempel er Amazon Go sin første butikk uten noen kasserer.

Vi er altså allerede i kontakt med kunstig intelligens når vi handler. For eksempel chatboten som vi finner på mange nettsider, eller at handlekurven vår er lagret fra forrige gang vi besøkte nettsiden. Du har kanskje også lagt merke til hvordan produkter blir anbefalt til deg på grunn av andre varer du har handlet?

De fleste kan nok kjenne seg igjen i hvor slitsomt det kan være å prøve klær og andre varer. Virtuelle prøverom kan være løsningen, og ikke minst et tidssparende verktøy. Dette kan være effektivt for eksempelvis klesbransjen og skjønnhetsbransjen. Kunder ønsker at prosessen skal være så enkel som mulig, og higet etter å handle øker heller ikke dersom prosessen føles tung eller nedstemmende. Det å kunne prøve klær på uten å kle av og på seg eller kanskje hjemme før man kjøper, velger jeg å tro vil resultere både i økt salg og returnerende kunder. Dersom man i tillegg får en robot som yter kundeservice eller som leverer pakken hjem til deg på kort tid, får kunden en positiv og lettvint kjøpsprosess.

AI er nok noe vi kommer til å se mer og mer av når vi handler, både nye tjenester og flere som tar i bruk av det som allerede er implementert av andre. Du trenger ikke å si hei til kassereren, eller vente på postmannen fordi pakken blir levert av en drone og mye mye mer. Hvordan vi handler kommer til å forandre seg med tiden, og det vil være mindre jobber i service- og tjenestebransjer som bakteppet av AI.

Hvordan tror du fremtidens handel med kunstig intelligens kommer til å se ut?

– Synne Mari Jacobsen Myrbø

Kilder:
https://www.britannica.com/technology/artificial-intelligence/Methods-and-goals-in-AI
https://www.verywellmind.com/gardners-theory-of-multiple-intelligences-2795161

3 thoughts on “Hva er kunstig intelligens?

 1. Hei!
  Veldig fint innlegg om kunstig intelligens. Teksten har en fin lengde og du er flinkt til å dele opp teksten med underoverskrifter. Du har også fin bruk av ulike hjelpemidler som bilde, video og liste. Jeg skulle gjerne sett at du gikk litt mer inn på de ulike delene i listen du laget over intelligenser.
  Jeg vil utfordre deg til å legge inn kildene dine som hyperkoblinger i teksten, da er det lett å se hva du har hentet hvor, pluss at det er lett for leseren å finne artikkelen de er ute etter for videre lesing. Dette er også fint for google crawleren.
  Lyker veldig godt at du avslutter innlegget med et spørsmål, dette oppfordrer til diskuasjon og engasjement for leseren 🙂

  Veldig bra!

  Beate

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *